Generel vejledning og information ifm. operationer og indlæggelser.

Vi ved, at det altid foruroligende for en ejer at skulle efterlade sit kæledyr hos dyrlægen. Vi ved også godt, at katten heller ikke er vild med idéen.

Nogle operationer kan betegnes som almindelige mindre indgreb, f.eks. sterilisering og kastrering, mens andre er større og mere alvorlige af karakter. Hos os er din kat i kyndige og kærlige hænder, om det drejer sig om tandrens, sterilisation/kastration, tand ekstraktion, fjernelse af en svulst, et knoglebrud eller noget helt andet. Vi vil gøre vores allerbedste for at sikre, at din kat bliver sund og rask, og for at opholdet hos os har været så behageligt som muligt.

Denne side giver dig nogle generelle informationer og vejledning i forbindelse med operation/indlæggelse af din kat. Hver kat (OG ejer) er dog forskellig, og årsagen til indlæggelsen kan være mange. Derfor er det også vigtigt at rådføre sig med dyrlægen, vores veterinær sygeplejerske eller vores assistent, både før og efter indlæggelsen.

Før en operation

Når din kat skal i narkose, ligegyldigt om det er en kort eller længere operation, skal den faste. Det sidste måltid, den må få før operationen, er aftensmad dagen før. Du skal fortsætte med at tilbyde din kat vand natten igennem, men tag det fra om morgenen.

Som en regel beder vi kunder aflevere deres kat til indlæggelse mellem kl. 8.00 og 9.00.

Du må gerne medbringe et lille tæppe eller en lille ting, som kan minde katten om det derhjemme. Hvis det ikke er nyvasket, vil det have genkendelige dufte, som vil virke betryggende for katten.

Sørg for, at dyrlægen eller vores veterinær sygeplejerske er orienteret om evt. overfølsomhed, sensitivitet, eller andet, som kan hjælpe os med at passe så godt som muligt på din kat.

Efter en operation

Vi ringer til dig og fortæller dig hvordan operationen er gået, når din kat er begyndt at komme ud af narkosen. Nogle dyr har brug for længere tid end andre til at vågne op. Det er ganske almindeligt. Hvis en afhentningstid ikke allerede er blevet aftalt, så laver vi en ved denne samtale.

Din kat vil være sløv i flere timer efter narkosen. Du vil opleve, at den gentagende gange pludselig falder i søvn. Det er ikke ualmindeligt, at den stadig virker groggy dagen efter narkosen.

Hvis din kat er kommet hjem med en body-stocking på (f.eks. ved sterilisation), skal den, med mindre andet er angivet af dyrlægen, beholde dragten på i 8 dage. I den tid skal katten også holdes indenfor.

Katte og kraver

Nogle katte får en krave på efter en operation. Kraven forhindrer katten i kradse eller bide på såret. Først når såret er helet, må kraven komme af. Katten skal holdes indenfor, mens den har krave på. Afhængig af temperament, vil nogle katte sætte pris på at få kraven af for at blive fodret og kælet med, og de vil roligt finde sig i, at kraven bliver sat på igen.

For katte med et andet temperament kan det være meget forstyrrende at få kraven af, fordi de vil reagerer voldsomt, hver gang den bliver sat på igen. Så er det bedre for katten, at den beholder kraven på hele tiden.

Vær ikke bekymret over, at din kat tager sin tid med at komme på bakken. Kattens tarmsystem er blevet sløv og skal gradvist startes op igen. Det kan tage op til 36 timer, før katten igen har afføring.

Derhjemme kan du pleje din kat på følgende måde:

  • Sørg for at din kat får ro og mulighed for at sove i fred, men ikke nødvendigvis i et adskilt rum. Mange katte sætter pris på at være sammen med familien, at høre bekendte lyde m.m.
  • Hold din kat varm, evt. dækket med et tæppe.
  • Stil frisk drikkevand og en ren kattebakke frem, så din kat har let adgang til dem.
  • Hold din kat under observation de første 12-24 timer.
  • Undgå at placere din kat et højt sted, eller lade den kravle højt op. Hver gang den vågner og rejser sig, kan den blive svimmel/lidt konfus og risikere at falde ned og skade sig.

Når din kat er vågnet nok til at begynde at gå lidt rundt, skal du tilbyde den en lille portion almindelig kattemad. Din kats tarmsystem skal gradvist startes op igen. Hvis den er specielt sensibel, kan du enten hente lidt specialfoder med hjem fra dyrlægen, eller tilbyde den lidt kylling med kogt ris. Flere små portioner de næste 12-24 timer er bedst. Hvis operationen har været af større karakter, vil dyrlægen muligvis anvise et specielt fodringsregime de første dage.

Din kat vil blive sendt hjem med både smertestillende medicin og penicillin/antibiotika. Typisk skal pillerne gives første gang dagen efter operationen, da katten allerede har fået smertestillende og penicillinbehandling ved operationen. Sygeplejersken vil sørge for, at du får dosis forklaret, før I tager hjem.

Sørg for, at din kat får masser af de 3 K’er: kærlighed, kælen og knus!