Vaccination af hund – hvorfor?

Med det rigtige vaccineprogram kan din hund beskyttes mod følgende sygdomme:

  • Hundesyge – er en virus, som er i familie med mæslingevirusen. Det er en invaderende virus,  spreder sig til alle væv i kroppen med mange alvorlige symptomer.
  • Parvovirus – sygdom i mave-tarmkanalen.
  • Leverbetændelse/hepatitis – en alvorlig infektion i leveren.
  • Leptospirose – er en bateriesygdom, som ødelægger nyrevævet.
  • Parainfluenza – er en virus som forårsager kennelhoste.
  • Rabies – er en virus, som angriber isært hundens nervevæv.
  • Herpes – mens voksne hunde ofte ikke viser symptomer som et resultat af herpes virussen, er denne virus er fatalt farlig for hvalpe. Hvalpe beskyttes ved at moderen vaccineres.

Samtlige ovenstående sygdomme viser komplekse symptomer. De er alle særdeles alvorlige og ofte med fatale konsekvenser. Gældende for alle er, at nogle hunde er mere udsatte end andre, f.eks. hvalpe og ældre hunde.

Antistoffer og immunitet

En vaccination hjælper hunden med at danne antistoffer i kroppen og dermed immunitet mod sygdommen. Som en regel anbefaler vi, at voksne hunde vaccineres årligt mod hundesyge, parvovirus, leverbetændelse, leptospirose og parainfluenza.

Nogle hunde danner flere antistoffer end andre. Det kan variere, afhængig af hundens generelle helse, alder, livsstil og det foder, den får. Derfor kan det være en god idé at drøfte din hunds specifikke vaccinationsprogram, hvad og hvor hyppigt, med dyrlægen eller vores veterinære sygeplejerske.

Vi anbefaler at hvalpen vaccineres ved 8, 12, 16 uger og efter hvalpen er blevet  mdr

Rabiesvaccinationen

Rabies vaccinationen er en adskilt vaccination, som ikke er påkrævet i Danmark. Skal du ud og rejse, skal du dog være opmærksom på de krav, som det land, du skal besøge (eller køre igennem), sætter. Det kan betyde, at du i nogle tilfælde skal begynde din hunds rabiesvaccination flere måneder før I tager afsted.

Herpesvaccinationen

Hvis en drægtig hund er blevet vaccineret før parring, overføres dens antistoffer til dens hvalpe. Hvalpene er således beskyttet med moderens antistoffer indtil den er 8 uger gammel. Derefter skal den startes op på et basisvaccinationsprogram, (8 uger gammel) og den skal re-vaccineres 4 uger efter (12 uger gammel).

Hvis du påtænker at parre din hunhund, eller hvis hun allerede er drægtig, opfordres du til at kontakte os for at få mere information om det rigtige vaccinationsprogram, inkluderet herpesvaccinationen. Typisk skal hunhunden vaccineres mellem en uge før parring til en uge efter parring, og igen 8-10 dage før fødslen.