Kattelopper

Lopper suger blod på din kat og forvolder megen kløe og ubehag. Lopper bærer også på bændelormens æg, så når din kat vasker sig og indtager lopper, risikerer den også at blive smittet med bændelorm.

Når først en kat og dens hjem er ramt af et loppeproblem, kan det være svært og det kan tage lang tid, før problemet er løst. Loppemidler dræber de levende lopper, men ikke deres æg eller pupper.

Op til 100 æg

En enkelt loppe kan lægge op til 100 æg. Det kan tage mere end 6 måneder for loppeæg at udklække og blive til larver og pupper, før de udvikler sig til voksne lopper. Grundig støvsugning i hjemmet kan fjerne æg, men det er svært at komme larverne til livs, fordi de kravler ind i mørke revner, og deres klisterende overflade gør det næsten umuligt at få dem op. Derfor er det bedst at være på forkant og handle forebyggende.

Lopper trives bedst om efteråret, og det er på denne årstid, at de fleste æg udklækker og loppeplagen øges. Det er en myte, at lopper ikke er aktive om vinteren, og at katte derfor ikke skal behandles. Et varmt hus er det perfekte sted for lopper at trives og formere sig i.

Symptomer på kattelopper

Du vil bemærke, at din kat generelt klør sig og/eller slikker sig mere end normalt.

Nogle katte bliver rastløse og synes ikke at kunne finde sig til rette.

Ved et alvorligt angreb vil pelsen begynde at se tynd og kedelig ud. Katten kan blive helt bar på områder i pelsen.

Nogle katte er overfølsomme overfor loppebid/loppens spyt. Så bliver huden rød og inflammeret, og der kan komme sår.

Killinger men også senior katte og katte, som har anden sygdom, kan påvirkes af blodtab (tab af de røde blodlegemer) ved mange loppebid. De bliver sløve, deres gummer bliver blege, og muskler bliver slappe.

Ved grundig undersøgelse kan du finde levende lopper på katten. De kan også falde af katten, oftest i kattens seng. Ved første øjekast ligner loppen en meget lille sort krumme, -og så hopper den selvfølgelig!

Du kan også undersøge kattens pels for loppeafføring. Det ser ud som om, katten er blevet drysset med sort peber. Brug gerne en meget fin tættekam. På billedet forneden vises et eksempel på loppeafføring i en kats pels. Hvis du lægger disse små stykker afføring på fugtigt køkkenrullepapir, og papiret bliver rødligt, har du bekræftelse på, at det er loppeafføring. Den røde farve kommer fra din kats blod!

Vi anbefaler

Vi anbefaler, at katte behandles mod lopper hele året rundt.

Vi tilbyder flere forskellige produkter til behandling af lopper fra “spot-on” produkter, som dryppes på kattens nakke, til piller og halsbånd. De virker på forskellige måder og med forskellig varighed fra 4 uger til 7-8 måneder. Nogle produkter behandler både lopper og flåter. Ring eller kom ind og tal med os om mulighederne.

Flåter

Som mange andre dyr, og mennesker, der færdes i naturen, er katte stærkt udsatte for flåtebid. Skovflåter er blodsugende mider, som kan sidde på kroppen i mellem 2-14 dage og suge blod, indtil den er mæt, giver slip og falder af. Flåter har 8 ben, hvorimod en tæge kun har 6 ben. Tæger er faktisk små insekter og de bider ikke på mennesker eller dyr.

Skovflåten bliver aktiv tidligt i foråret, som vejret bliver mildere. Allerede i marts ser vi de første sultne flåter. Deres aktivitet fortsætter hele sommeren og langt ind i efteråret. Vi ser stadig flåter i september.

Borrelia bakterien

Det er ikke selve biddet eller blodsugningen, som er farlig hos flåter. Cirka 20% af skovflåter er bærere af Borrelia bakteriet, som overføres til skovflåtens bytte igennem spyt.

Borrelia bakterien er meget farlig, og uden behandling kan den udvikle sig til sygdommen Borreliose (Lymes Disease) i både dyr og mennesker.

Behandling

Nogle produkter mod lopper virker også imod flåter. Andre gør ikke. Nogle katteejere tror, forkert, at den behandling, de har givet deres kæledyr mod lopper også virker på flåterne, fordi de har set flåten falde af katten. MEN hvis flåten, da den faldt af, var stor og fyldt med blod, faldt den af, fordi den var mæt, ikke fordi den var død. Med effektiv behandling falder flåten af katten ganske kort tid, efter den har bidt, og mens den stadig er lille.

Vi anbefaler, at du kontakter os, for at drøfte hvilken løsning er bedst for dig og din kat i kampen mod flåter.