Orm hos hunde – behandling

Din hund kan udsættes for flere typer indvoldsorm.

Alle orm lever et sted i hundens indre organer. Hunden smittes ved optagelse af “mellemværter” til ormen nemlig smådyr såsom fugle, gnavere, firben, biller og snegle. Derfor er hunde, som opholder sig meget i naturen, meget udsatte. I tilfælde af nogle typer orm, indeholder en inficeret hunds afføring også ormen/ormens æg, og kan således være medvirkende til gensmitte, både andre dyr og i nogle tilfælde også mennesker.

Fælles for de fleste ormeinfektioner, ud over de symptomer som er specifikke for den enkelte type orm, er at hunden oplever nedsat udholdenhed, ændret appetit, generel nedtrykthed samt vægttab. Symptomer vil udvikle sig og blive værre med tid, og i nogle tilfælde være fatale, så det er vigtigt, at du søger behandling, hvis du har mistro om orm i din hund.

De mest almindelige orm i hunde er:

Spolorm

Spolorm lever i hundens tarmkanal og kan blive op til 18 cm lange. Hunde smittes let med spolorm ved indtagelse af en mellemvært. Hvalpe smittes af en inficeret mor, hvor spolormens larver har vandret gennem moderhundens væv og ned til mælkekirtlerne. Mennesker kan også smittes af spolorme. Spolormen kan nogle gange ses i den voksne hunds afføring eller opkast, mens hvalpe påvirkes med nedsat appetit, nedstemthed og dårlig vækst.

Andre orm, som kan forekomme hos hunde er:

Hageorm

Hageormen bliver 14-25 mm lang og minder meget om spolormen. Den har fået sit navn fordi den forreste ende indeholder skærende munddele, som hager sig fast i tyndtarmsslimhinde for at suge blod. Hageorm er sjælden i Danmark, men specielt jagthunde er udsatte. Det er estimeret, at cirka 25% af jagthunde har hageorm. Symptomerne viser sig ved diarre, blod i afføringen og i nogle tilfælde betændelse i hundens trædepoter.

Piskeorm

Piskeormen bliver mellem 4-8 cm lang. Den har en tynd, piskeformet “hale”. Mens piskeormen er relativ sjælden i Danmark, findes den mest hyppigt i internater, kenneler og andre miljøer, hvor mange hunde bor tæt sammen.

Fordi piskeormens æg kan eksistere i græs og jord i op til 3 år, og det kan tage yderligere 3 måneder før symptomerne viser sig i en inficeret hund, kan ormen være svær at komme til livs. Symptomer på piskeorm er slim og/eller blod i afføringen, diarre og mave-tarminfektion.

Storleddet spolorm

Den storleddede spolorm har meget til fældes med den almindelige spolorm. Dog forekommer den meget sjældent i Danmark.

Hjerte-lungeorm

Snegle er vært til hjerteormens larver, og hunden smittes således ved at optage snegle. Ormen, som er 1.5-2 cm lang, opholder sig i hundens lunger og vandrer op til hjertet. Symptomer er bl.a. tør hoste, nysen, pusten og vejrtrækningsproblemer.

Fransk hjerteorm

Fransk hjerteorm blev først konstateret i Danmark i 2013. Snegle er mellemvært for ormen, som opholder sig i hundens hjerte. Som med hjerte-lungeorm er symptomerne for fransk hjerteorm hoste og vejrtrækningsproblemer.